Ödenek verilirse müteahhit iş yapar
Yeni Şafak Gazetesi / 04.09.2009
Makyol İnşaat Genel Müdür Vekili Özay Turnaoğlu, ödeneksiz başlatılan kamu projelerindeki sorunlara değinerek, ‘Ödenek varsa, müteahhit işini yapar’ dedi.
Türkiye'de ve dünyada inşa ettiği başarılı projeler ile adından sıkça söz ettiren Makyol İnşaat'ın Genel Müdür Vekili Özay Turnaoğlu, müteahhitlerin ödeneksiz ya da yeterli ödeneği olmayan projeler nedeniyle sıkıntı çektiğini belirtti. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün duble yol çalışmalarının bu konuda iyi bir örnek olduğunu vurgulayan Turnaoğlu, 'Karayolları Genel Müdürlüğü, eskiden olduğu gibi her sene birçok işi ihale edip az ödenek ödeyerek işlerin yarım bırakılmasına müsaade etmiyor. Kamu kuruluşları iş verdiği müteahhitlere yeterli ve düzenli ödenekler verdiği müddetçe müteahhitler işini yapar' diye konuştu.
DÜŞÜK FİYAT SORGULANMALI
Türkiye'deki kamu ihale sistemine de değinen Turnaoğlu, şunları söyledi: 'İhale sisteminde yeni bir kanun çıktı. Buna yönelik bazı değişiklikler yapıldı. Önceki yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kendi birim fiyatları ile işler ihale edilirdi. Şimdi ise ihalelerde iş kalemlerine göre belirlenen ve analizlere dayanan maliyet fiyatları ile firmalar teklif hazırlıyor. Böyle olunca da ihalelerde eski birim fiyat uygulamasına alışan firmalar, bir iş geliştirme departmanı kurmak yerine işin kolayına kaçıyor ve eski sistem yüksek tenzilatlı teklifler sunuyor. Bu da kamu kuruluşlarını zor durumda bırakıyor. Kamu İhale Kurumu kanunlarına göre ihalelere, ihale öncesinde o iş için öngördükleri yatırım bedellerinin çok altında kalan tekliflere, aşırı düşük teklif uygulaması yapılma şansı var. Böyle bir uygulama yapıldığında ise kamu kuruluşları için yapılabilirliğini zorlayacak bedellerle, ihaleyi en düşük fiyata vermediği için sorgulama yapılabiliyor.'
Fas'ta 500 milyon dolarlık iş bitirdi
Makyol İnşaat'ın yurtdışındaki çalışmalarında da bahseden Turnaoğlu; 'Makyol İnşaat olarak dünyanın birçok ülkesinde işler yapıyoruz. Fas'ta 500 milyon dolarlık 4 adet otoyol işi bitirdik. Cezayir, Azerbaycan ve Kuzey Irak'ta çalışıyoruz. Umman ve Kuveyt'te teklif verdiğimiz ihaleler var. Türkiye'de çalışmak muhakkak ki daha rahat ama diğer dünya ülkelerinin, yasal prosedürlere kadar birçok farklılıkları var. Öncelikle bunların incelenmesi gereklidir. Örneğin Cezayir'de Fransız ekolü var ve inşaat sektöründe çok da deneyimli bir ülke değil' diye konuştu.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL
|